perjantai 26. heinäkuuta 2013

Keppiasiaa

Noniin.. Eihän se 2x2 keppimetodi ole tie onneen varsinkaan kun kyseessä on itselle täysin uusi keino ja Etnan kanssa en ole edes pahemmin tehnyt asioita. Oikestaan kaksi uutta asiaa on työn alla: Etnan tapaan oppia ja uusi opetusmetodi.. Pieleenhän se meni. Nyt meillä on alla noin seitsemän harjoituskertaa ja tänään aloitin alusta. Vaikka sitä tuli katsottua monia videoita ja luettua eri treenikertomuksia, niin kyllä se ihmismieli on vaan oikaisevaa tyyppiä ainakin itselläni. Virheitä tuli jo alkumetreillä. 1. Namialusta ei sovellu 2x2 treeniin ( tämä siis minun mielipiteeni) Etna ei ainakaan tajunnut tarketilla tehtynä mitä oikeasti olisi pitänyt tehdä/ mistä häntä palkattiin. 2. Eteneminen oli liian nopeaa ja oikovaa. 2x2 metodin perus ajatukset jäivät toteuttamatta.

Nyt siis aloitin alusta ja takaraivoon iskostin kaksi asiaa.
Miksi haluan opettaa 2x2 tekniikalla: koska haluan kepit itsenäiseksi ja saan heti alussa opetettua kaikki keppikulmat. Nämä ovat siis tämän metodin vahvuudet. Näihin on tähdättävä ja sen mukaan edettävä.
Hankalaa mielestäni on namilla palkkautuva koira. Koska tarketti ei toimi, niin tänään palkka tuli kädestä. Tämä ei ole toivottavaa, koska näin koira hakee minua tehtävän suoritettua. No itse päätin, että tämä on tässä vaiheessa pienempi paha, koska Etna kuitenkin ymmärsi mitä pitää tehdä. Nyt siis on hakusessa heitettävä namipalkka, joka motivoisi ja olisi helppo löytää.

Ja vielä tässä vaiheessa haluaisin vähän tarkentaa keppien lisäysajatusta. Tätä varten netti on pullollaan videoita, joten niitä kannattaa katsoa. Itse törmäsin kahteen tapaan lisätä keppejä ja meilestäni toinen on johdonmukaisempi. Piirsin nyt kuvasarjan missä on perus idea havainnollistettu.
Tässä aloitus.
Ensimmäisessä vaiheessa koira pitäisi saada omatoimisesti menemään keppien välistä ja siitä palkka heti suorituksen jälkeen. Haase on se, että itse täytyy olla täysin passiivinen ja esimerkiksi meillä Etna odottaa lupaa toimia tai vapautusta. Jo tässä vaiheessa on pakko tehdä omalla kohdalla poikkeus ja antaa koiralle lupa edetä "mene mene" sanoilla. En tiedä kuinka väärin se on, mutta en oikein keksinyt muutakaan tapaa saada koiraa liikkeelle. Tätä siis pitää treenata niin, että KAIKKI keppikulmat ovat hanskassa. Nuolet demoavat vain muutamaa linjaa. Palkka tulisi heittää koiralle, kun koira on "portissa" koiran etenevään suuntaan. Videoista käy ilmi hyvin palkkauslinjat. Nekin siis ovat määritelty en vain tiedä miten. Mutta kannattaa siis apinoida.

Tässä 2x2 keppien aloitus.
 Seuraavan keppiparin lisääminen kannattaa tehdä siis vasta kun koira hakee itsenäisesti eri kulmista "porttia". Tässä kohtaa on ilmeisesti kaksi koulukuntaa. Toisen laittavat kaksi porttia suhteellisen kauaksi toisistaan heti aluksi. Itse pohdin, että ehkä kannattavampaa olisi laittaa kepit lähekkäin ja siitä kasvattaa välimatkaa kuvan mukaisesti.

Tässä ensin isolla välimatkalla ja sitten tuotu toista paria lähemmäksi.

Tässä taas keppejä lähdetään liikuttamaan pikkuhiljaa sivulle niin, että toinen pari on 5-11 asennossa.


Ja näin edetää kunnes kepit ovat suorassa.
Tässäkin rautalangassa saattaa olla asiavirheitä ja varmaan joku, joka on metodia käyttänyt paljon niin osaa asian paremmin selittää, mutta näillä aion itse mennä eteenpäin ja raportoin taas miten menee. Siis tämähän on minullekin ensimmäinen kerta kun näin keppejä opetan.

4 kommenttia:

  1. Mietin itsekin tätä 2x2 metodia, mutta en ikinä aloittanut kun on namilla palkattava koira. En keksinyt mikä olisi hyvä tapa palkata koiraa ja tuntui vaikealta aloittaa. mietin myös targettia ja kädestä palkkausta, mutta jäi vaiheeseen mietiskely ;) Miten olisi joku lelu johon on tungettu namia?!

    Moni on huudellut että koira oppi pujottelemaan kahdella treenikerralla, juupajuuu, en ihan usko tai sitten on kyseessä joku ykisttäinen superälykäs koira. Kaikissa metodeissa on aina puolensa, mutta en usko että tämä 2x2 olisi helppo tie onneen. Mutta tsemppiä teille treenissä :)

    VastaaPoista
  2. Joo eihän tuo todellakaan ole oikotie. Kepit ja kontaktit vaan tarvii hitosti työtunteja metodista riippumatta. Siitä et pääse mihinkään. Ja siis ihan mielenkiinnosta haluan kokailla. Itselle vaikeinta on siis ihan puhtaasti uuden asian opettelu. Vanha akka ei opi uusia temppuja ;) Eihän siitä voi saada kuin keppiongelman heti alkajaisiksi :) Itselläkin on ollut se namisukka tässä ajatuksissa, mutta nyt keksin heittää tarpeeksi ison namin, niin Etna tajusi lähteä perään eli tavallaan toimii nyt kuin lelua heittäisi.

    VastaaPoista
  3. Moikka!
    Linkkasin tämän postauksen oman blogini tekstiin. Toivottavasti on ihan ok sulle, julkisiahan nämä ovat. :)
    http://susiasukit.blogspot.fi/2014/02/ensi-kertaa-kepeille.html

    VastaaPoista
  4. Juu eipä tuo haittaa. Jos löytyy apua niin sehän on pääasia :)

    VastaaPoista